lauantai 24. huhtikuuta 2010

Neuvoja

Eli kollin hedelmällisyydestä kertoo siittimen väkäset. Jotta munasolu irtoaa kohtu tarvitsee ärsykettä ja jos väkäsiä on liian vähän tai pienet niin ei tule riittävästi ärsykettä. Jos kolli on astunut naaraan niin munasolun irtoamisen toteamiseksi tulisi käydä ultrassa 5-7 päivää astumisten jälkeen. Näin suljetaan pois osa naaraasta johtuvia syitä.

Eli miten auttaa munasolua irtoamaan? No siinä ihminen tulee kuvaan ja stimuloi naaraan kohtua 5 kertaa puolen tunnin välein jonka jälkeen vasta päästetään kolli naaraan luo ja jos kollilta tulee edes vähän elämän eliksiiriä niin munasolun pitäisi hedelmöittyä. Stimulointi tehdään pienellä "harjalla" vähän kuin ripsivärin harja mutta tosiaan sellainen ohuempi. Steriili tietysti. Naaras ei todellakaan pidä tästä toimituksesta ja se tuottaa kipua siinä missä kollin astuminenkin.

Jos tämäkään ei auta niin keinohedelmöitys on seuraava askel. Siihen pystyy asiaan perehtynyt eläinlääkäri erikoisvälinein.

Nämä on ihan omia ajatuksia ja kokemuksia.
Jos taas kolli ei ole kiinnostunut astumaan niin mahdollisia syitä voi olla juuri tuo heikko testosteronitaso tai nuori ikä tai häiriötekijät tai vitamiinin puutos tai valon vähyys niin ja arkuus. Mahdolliset piilevät sairaudet pitää myös ottaa huomioon. Niin ja ainakin naarailla voi pentuaikainen lääkitys aiheuttaa hedelmättömyyttä eli miksei myös kollilla.

Häiriötekijät ovat toinen kodissa asuva kissa ja mahdollisesti vielä nuori sellainen. Vitamiinikuuri voisi olla paikallaan ja vielä B-vitamiini auttaa halukkuuteen.

Valon lisäys auttaa niinkuin ihmisilläkin. Paras siitoskolli on luonteeltaan hieman agressiivinen eli ottaa haluamansa ilman sen kummempaa kyselyä.

Paras hedelmöitysaika on kiiman kolmas päivä. Siemenneste voidaan myös tutkia mutta todellakin jos siellä on edes jotain liikkuvaa niin stimulointi pitäisi riittää.

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.